Mijn PVDM

Verplichte elektronische facturatie

Gepubliceerd op 10-08-2022 door Nick Verheyden

In oktober 2021 heeft de minister van Financiën in een beleidsnota aangekondigd dat ondernemingen in de nabije toekomst verplicht zullen worden om facturen op elektronische wijze te versturen en ontvangen. Met deze maatregel wil de minister de BTW kloof, die oploopt tot maar liefst 4,44 miljard euro, verkleinen.

BTW kloof
De zogenaamde ‘VAT Gap’, ofwel BTW kloof, is het verschil tussen het bedrag dat de overheid zou moeten ontvangen aan BTW inkomsten en dat wat de overheid werkelijk ontvangt. Deze kloof, die in België volgens recent onderzoek door de Europese commissie oploopt tot maar liefst 4,44 miljard euro in 2019, ontstaat voornamelijk door belastingontduiking of -ontwijking. Als de overheid ervoor kan zorgen dat de BTW kloof verkleint, zullen de belastinginkomsten stijgen zonder dat de overheid moet raken aan de belastingen zelf.

Elektronische facturatie
Met de invoering van een verplichte elektronische facturatie wil de minister van Financiën, net zoals enkele andere Europese landen, er op termijn voor zorgen dat belastingfraude en zo ook de BTW kloof verkleint. Met elektronische facturen bedoelt men digitale facturen die opgesteld zijn in een vast gestructureerd formaat zoals bijvoorbeeld ‘UBL’. Hieronder vallen geen PDF facturen.

In zijn beleidsnota heeft de minister alvast aangekondigd dat de verplichte elektronische facturatie in fases zal worden ingevoerd. Er wordt verwacht dat de verplichting in eerste instantie zal ingevoerd worden voor grote ondernemingen om vervolgens deze verder uit te breiden naar KMO’s. In eerste instantie zou de verplichting ook enkel gelden in B2B relaties. In de loop van 2022 zou er een planning voorgelegd worden zodat de ondernemingen zich tijdig kunnen organiseren.

Met de invoering van deze verplichting zal de overheid er niet alleen voor zorgen dat de BTW kloof verkleint, maar zal het btw-proces voor ondernemingen ook vereenvoudigd worden. Het gestructureerd vast formaat van elektronische facturen zorgt er namelijk voor dat de verwerking ervan beter kan geautomatiseerd worden.

 

PVDM Accounting & Advice
Handelslei 187, 2980 Zoersel
Kremerslei 53, 2570 Duffel

BTW. 0668.387.012
BIBF. 70503236

T. 03 384 11 28
info@pvdm.eu

Inspiratie in uw mailbox?

© 2023 PVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.

Shtick was here.