Mijn PVDM

Btw-wetgeving wijzigt voortdurend: blijf bij de pinken

Gepubliceerd op 10-04-2018 door Nick Verheyden

In 2017 zijn er weer wat wijzigingen geweest in de btw-wetgeving. Dat is trouwens niet anders geweest dan andere jaren. En ook dit jaar kunt u rekenen op weer heel wat aanpassingen. Zo speelt de Europese wetgeving een alsmaar grotere rol in de Belgische btw-wetgeving. We zetten graag nog eens enkele belangrijke wijzigingen van het voorbije jaar in de kijker

Btw aftrekken met onvolledige factuur

Tot voor kort was de fiscus heel vasthoudend als het ging om de aftrekbaarheid van een factuur. Voldeed de factuur niet aan bepaalde vormvereisten, dan was dat voor de fiscus vaak al voldoende om de btw-aftrek te weigeren. Het Europese Hof heeft verschillende keren die stugge, strenge houding van de Belgische belastingdienst gecounterd.

Substance over form

Het Europese Hof oordeelde in dergelijke zaken dat de materie belangrijker was dan de vorm. Ze hanteerde het zogenaamde ‘substance over form’ principe: u verliest uw recht op btw-aftrek niet door een louter formele fout of het ontbreken van bepaalde formele zaken op uw factuur. Belangrijker is het bestemmingsbeginsel: er moet een verband zijn tussen de kost waarover u btw betaalt en uw economische activiteit. Is er een duidelijk verband, dan kunt u uw btw aftrekken. Zelfs als u niet stipt alle formele vereisten heeft nagevolgd. Betekent dit dat u nu zomaar facturen die formeel niet in orde zijn kunt aftrekken? Nee, u moet kunnen aantonen dat aan het bestemmingsbeginsel is voldaan (door middel van andere documenten zoals een offerte, bestelbon, leverbon, e-mail, contract,…). En u vraagt ook best om een gecorrigeerde factuur.

Circulaire rond de toepassingen en het gebruik van de witte kassa

In november vorig jaar verscheen dan eindelijk de circulaire rond de witte kassa in de horeca. De circulaire over de toepassingen van het geregistreerd kassasysteem (GKS) is daarop in december in werking getreden. Sinds 1 juli 2016 zijn horeca-ondernemingen die restaurant- en cateringdiensten aanbieden en op jaarbasis minstens 25 000 euro omzet (ex. btw) halen uit deze activiteiten verplicht een geregistreerd kassasysteem te gebruiken

In de circulaire licht de fiscus uitgebreid toe hoe de verschillende ondernemingen uit de sector de witte kassa moeten toepassen. Zo wordt onder meer uitgelegd hoe u de drempel van 25 000 euro wordt berekend. Er staat uitleg in voor alle soorten horeca-inrichtingen zoals foodtrucks, organisators van bedrijfsfeesten, bakkers met een tearoom, koks aan huis, snackbars, … U vindt heel wat specifieke uitleg op deze site van de Federale Overheidsdienst Financiën over het geregistreerd kassasysteem.

Afschaffing kwartaalvoorschotten btw

Vorig jaar zijn ook de kwartaalvoorschotten voor de btw afgeschaft. Vanaf het tweede kwartaal van 2017 moest u al geen voorschotten meer betalen. Dat voorschot moest u in het verleden telkens op de 20ste van de tweede en de derde maand van elk kwartaal betalen. U moest iedere keer een derde van het totaal verschuldigde btw-bedrage van het vorige kwartaal betalen. Dat bracht bedrijven soms in moeilijkheden omdat ze in sommige kwartalen veel meer verkochten dan in andere, maar wel in die ‘mindere’ kwartalen grote btw-sommen moesten voorleggen. U moet dus uw btw niet meer voorfinancieren. Er is nog één uitzondering op de afschaffing. In het vierde kwartaal moet u nog een voorschot betalen over de handelingen van dat kwartaal van dat jaar.

 

PVDM Accounting & Advice
Handelslei 187, 2980 Zoersel
Kremerslei 53, 2570 Duffel

BTW. 0668.387.012
BIBF. 70503236

T. 03 384 11 28
info@pvdm.eu

Inspiratie in uw mailbox?

© 2023 PVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.

Shtick was here.